Wofulo

Hogyan küzdjünk az emlőrákkal az étellel?

Hat étel, amely harcol a rák ellen

Mivel a kutatók továbbra is a rák ellen folytatják a háborút, sokan elkezdték összpontosítani, hogy mi lehet a legígéretesebb lőszer a mai napig: az étrend.

“A legegyszerűbb és legkevésbé költséges módszer a rák kockázatának csökkentésére épp az egészséges táplálkozás mellett” – mondja Rachael Stolzenberg-Solomon PhD, MPH, RD, a National Cancer Institute kutatója.

Amikor rákellenes anyagokkal gazdag étrendről van szó, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy túlnyomórészt növényi alapú étrendből áll. “Ha kétharmada növényi táplálékot kap a tányéron, úgy tűnik, elég ahhoz, hogy elkerülje a túlzottan magas zsírtartalmú ételeket” – állítja Karen Collins, RD, az Amerikai Rákkutató Intézet táplálkozási tanácsadója.

Ez a látszólag egyszerű tanácsadás sok ember számára drasztikus változást jelent a táplálkozásban.

“Azok, akik úgy gondolják, hogy ez olyan, mint egy étrend, és megpróbálják elfojtani ezt a cuccot, soha nem fog tartani” – mondja Collins a WebMD-nek. “Egy életre szóló dolgot keresel. Ha egy darabig elvisz, de minden hónapban vagy úgy élvezi még egy zöldséget, akkor ez nagyszerû. “Collins.

Elképzelhető, hogy elkezdheted a következő élelmiszerek közül néhányat, amelyek mindegyike ígéretet mutat rákellenes szerekként.

1. Folate-Rich Foods

Ez a B-komplex vitamin megtalálható sok “jó az Ön számára” élelmiszerek. Ráadásul a gabonafélék, tésztafélék és a kenyérgyártók gyakran fóttal erősítik termékeiket.

Hogyan működik: “A gondolat az, hogy ha valaki alacsony a folsav szintjén, akkor valószínűbb, hogy a DNS-mutációk előfordulnak” – mondja Stolzenberg-Solomon. Ezzel ellentétben, megfelelő folsavszint védelmet nyújt az ilyen mutációk ellen.

A rák elleni harc képességei: Egy nagyszabású tanulmányban a kutatók a folát hatását több mint 27 ezer 50 és 69 év közötti férfi dohányosra értékelték. Azok a férfiak, akik a folátnak legalább a javasolt napi adagját – körülbelül 400 mikrogrammot fogyasztottak – hasnyálmirigyrák.

Hogyan juthat el: A reggelitől kezdve egy pohár narancslevet magas a folát; így a legtöbb gabona (ellenőrizze a dobozt, hogy mennyit). Az ebédnél próbáljon meg egy remek salátát spenóttal vagy romaine levelekkel. Tegyük fel a szárított babot vagy a borsót egy extra lökéshez.

Snack egy marék földimogyoró vagy narancs. Vacsoránál válasszon spárgát vagy bimbócsívet a zöldségedből.

2. D-vitamin

Ez a zsíroldható vitamin, amely segíti a kalcium felszívódását az erős fogak és csontok építésére, szintén védelmet nyújt a rák ellen.

Hogyan működik: A kutatók szerint a D-vitamin csökkenti a rákos sejtek növekedését.

A rák elleni harc képességei: Az Amerikai Rákkutatói Szövetség (AACR) legutóbbi találkozóján bemutatott jelentés összefüggést mutatott a fokozott D-vitamin bevitel és a csökkent mellrák kockázat között. Úgy találta, hogy a D-vitamin 50% -kal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.

A D-vitamin javíthatja a túlélési arányt a tüdőrákos betegek között, a 2005-ben közzétett Harvard-tanulmány szerint. A tüdőrák műtétet nyert nyáron, amikor a D-vitamin napsütéses expozíciója a legnagyobb, és a D-vitamin legnagyobb bevitele volt, 56 százalékos ötéves túlélési arányt jelentettek. Az alacsony D-vitamin bevitel és téli műtétek esetében a betegek mindössze 23% -os túlélési arányt mutattak.

Hogyan juthat el: A legfrissebb megállapítások fényében sok kutató túl alacsonynak tartja a 400 nemzetközi egység (IU) jelenlegi RDA-ját. Dr. William G. Nelson, a Baltimore-i Md. Johns Hopkins Egyetem doktora, azt javasolja, hogy az RDA D-vitaminra vonatkozó ajánlásait növelje 1000 NE-ig mind a férfiak, mind a nők számára.

“A magasabb összegek esetleg jobbnak bizonyulhatnak, de most ez az összeg valószínűleg biztonságos és védő hatású” – mondja a WebMD.

Míg a D-vitamin gyakran társul a tejhez, magas koncentrációk is megtalálhatók ezeken a tengerészeti választásokon: tőkehal, garnélarák, és Chinook lazac. A tojás egy másik jó forrás. És ne felejtse el a napsütést. Mindössze 10 perc alatt akár 5000 NE D-vitamint is felszívhat, ha testének 40 százalékát a napfénynek, napvédő nélkül árulja el.

3. Tea

Ha szereti a teát kortyolgatni, örömmel tudhatja, hogy ígéretesnek tűnik a rák egyes formái ellen.

Hogyan működik: Mint sok növényi alapú étel, a tea flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásukról ismertek. Az egyik flavonoid, különösen a kaempferol, védelmet nyújt a rák ellen.

A rák elleni harc képességei: Egy több mint 66 000 nő bevonásával végzett nagyméretű vizsgálat kimutatta, hogy a legtöbbet fogyasztóknak volt a legkisebb kockázata a petefészekrák kialakulásának. Margaret Gates kutató, a Harvard Közegészségügyi Doktori Doktori fokozata azt javasolja, hogy a kauppferol naponta 10 és 12 milligramm fogyasztása – a négy pohár teát tartalmazó mennyiség – biztosítja a petefészekrák elleni védelmet.

Egy külön tanulmány szerint a flavonoidok fogyasztása és az emlőrák kockázatának csökkentése közötti összefüggés mutatkozott. A tanulmány, amely közel 3000 ember életmódbeli szokásait elemezte, azt mutatta, hogy a posztmenopauzás nők, akik a legtöbb flavonoidot kapták, 46 százalékkal kisebb valószínűséggel alakultak ki mellrák, mint a legkevésbé. A flavonoid fogyasztás azonban nem befolyásolta a mellrák kockázatát a premenopausában lévő nők körében.

Hogyan juthat el: A forró tea melegedhet télen; A jeges tea nyáron frissítő frissítőt kínál. Élvezze a teát egész évben, hogy elősegítse a rák megelőzését.

4. Halálos zöldségek

Lehet, hogy nem a gyerekek kedvence, de a káposzta család tagjai – beleértve a káposzta, a karalábé, a káposzta, a karfiol, a brokkoli és a kelbimbó – segítenek megvédeni a rákot.

Hogyan működnek: A laboratóriumi kísérletekben a vágás vagy rágóeszközön keresztüli felszabadulás során felszabaduló anyagok rákkeltő hatással jártak.

A rák elleni harc képességei: A keresztesvirágú zöldségekkel kapcsolatos legújabb tanulmányok ígéretes eredményeket mutatnak a prosztata és a vastagbélrák ellen. Az emberi prosztata tumorokkal beültetett egerekben, majd ezeket a rákkeltő anyagokkal kezelt egerekben a tumorok 31 nap múlva a felére csökkentek.

Egy másik kísérletben az öröklődött vastagbél polip állapot modelljéhez modellezett egereket táplálták a szulforfánnak nevezett antioxidánsnak, amelyet szintén felszabadították a keresztkötéses zöldségek rágásakor. Az egerek körülbelül fele annyi polipot fejlesztettek ki, mint az várható volt.

Hogyan lehet hozzájuk venni: Lenyelni őket egészben nem fog. A keresztkötéses zöldségek védő hatása úgy tűnik, hogy előfordulnak, amikor azokat vágják vagy rágják. Nagyszerűen keverik sütjük, mint mellékételeket, vagy nyersen salátákba dobják. Kísérletezzen olyan ízekkel, mint a citrom vagy a fokhagyma.

“A zöldségek lehetnek mesés, kóstolós konyhák középpontjában” – mondja Collins.

5. Curcumin

Ha a kurkumint a kedvenc ételedbe öntjük, sokkal többet adhatnánk hozzá, mint egy kis szeszélyt az ételhez – hozzáadhatnánk évet az életedhez.

Hogyan működik: A curcumin gyulladáscsökkentő hatása a rák elleni küzdelemben rejlik.

“A legtöbb betegséget a krónikus gyulladás okozza, amely hosszú ideig fennáll” – mondja Bharat B. Aggarwal PhD, a The University of Texas M. D. Anderson Cancer Center biokémikusa. A közelmúltban végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a kurkumint befolyásolja a sejt-jelátviteli utakat, ezáltal elnyomja a rákos sejtek transzformációját, proliferációját és invázióját.

A rák elleni harc képességei: A kurkumin védő hatásai kiterjedhetnek a húgyhólyagra és a gyomor-bélrendszeri rákokra is. Egyesek azt mondják, hogy nem állnak meg ilyen típusú rákkal.

“A rákos megbetegedések között, amelyeket mi és mások megvizsgáltunk, még nem találtunk olyan rákot, amelyet a kurkumin nem érint. Ez várható, mivel a gyulladás a legtöbb rák közvetítője, “mondja Aggarwal a WebMD-nek.

Hogyan juthat el: A kurkuma ízeket tartalmaz népszerű indiai ételekből, mivel ez a curry por fő összetevője. Kiegészíti a rizst, a csirkét, a zöldséget és a lencsét. Néhány séf a fényes, sárga porat a receptek forrását színesítik.

6. Gyömbér: Ez a népszerű fűszer, amelyet régóta használnak az émelygés megszüntetésére, hamarosan a rák elleni küzdelemre is felhasználható.

Hogyan működik: Közvetlenül a rákos sejteken dolgoztak, a kutatók felfedezték, hogy a gyömbér kétféleképpen képes megölni a rákos sejteket.

Apoptózisban a rákos sejtek lényegében öngyilkosságot követnek el anélkül, hogy károsítanák a környező sejteket. Az autofágában “a sejteket magába vetették”, magyarázza J. Rebecca Liu, a Ann Arbor-ban lévő Michigan-i Egyetem szülészeti és nőgyógyászati ​​egyetemi adjunktusa, aki a gyömbér petefészekrákra gyakorolt ​​hatását tanulmányozta. Bár ez az előzetes bizonyíték ígéretet mutat, a gyömbér daganatellenes hatásait továbbra is bizonyítani kell az állati és emberi kísérletekben.

A rák elleni harc képességei: A gyömbérrel felfegyverkezve a folyamatban levő kutatások célja a legveszélyesebb nőgyógyászati ​​rákok: petefészekrák.

“A legtöbb nő [petefészekrákkal] szemben rezisztens a hagyományos kemoterápiás szerekkel szemben” – mondja Liu WebMD-nek. Mivel a gyömbér több módon is megölheti a rákos sejteket, a kutatók reménykednek abban, hogy a betegek nem tudnak ellenállni.

Mivel a gyömbér rákos hatásait nem vizsgálták közvetlenül az emberi témákban, a kutatók még nem kínálhatnak konkrét étrendi ajánlásokat.

“Nem tudjuk, hogyan metabolizálódik” – mondja Liu. De ez nem feltétlenül állítja meg az embereket, hogy gyömbéret adjanak az étrendjükhöz. “Tudjuk, hogy viszonylag nem mérgező” – mondja Liu WebMD-nek.

Hogyan juthat el: Menj túl a nyilvánvaló választásokon, mint a gyömbérsütés és a mézeskalácsos sütés. Számtalan leves, pompás marinádák és zendült mártások kérik a gyömbért.

Elizabeth Heubeck, MA, felülvizsgálata Louise Chang, MD

FORRÁSOK: Rachael Stolzenberg-Solomon, PhD, MPH, RD, kutató, National Cancer Institute. Karen Collins, RD, táplálkozási tanácsadó, Amerikai Rákkutató Intézet. Stolzenberg-Solomon, et al. American Journal of Epidemiology, 2001; térfogat 153: 680-687. Az Amerikai Rákkutató Szövetség éves találkozója, Washington, 2006. április 1-6. Az American Cancer Research Association, Anaheim, Kalifornia, 2005. április. William G. Nelson, PhD, Johns Hopkins Egyetem, Baltimore, Md. Bharat B. Aggarwal, PhD, biokémikus, MD Texas Anderson Cancer Center. J. Rebecca Liu, a szülészet és nőgyógyászat professzora, a Michigan Egyetem, Ann Arbor. WebMD Orvosi Hírek: “A teával küzdenek a petefészek, a mellrákok.” WebMD Orvosi Hírek: “Crunchy Veggies Fight Rák” WebMD Medical News: “A D-vitamin védelmet nyújthat a rák ellen” Zhou, W. Rák Epidemiológia Biomarkerek megelőzése, 2005. október; 14. kötet, 2303-2309. Magad, G. Anticancer Research, 2002; 22. kötet (6C): 4179-4181. Park C és mtsai. Oncology Reports, 2006. máj. vol. 15 (5): 1225-1231. Lev-Ari, S. Biomedicine Pharmacotherapy, 2005; suppl 2: pp S276-S280.

Hogyan küzdjünk az emlőrákkal az étellel?

Rák harcoló élelmiszerek / fűszerek

A Nemzeti Rákkutató Intézet becslései szerint az összes rákos halál nagyjából egyharmada étrendhez köthető. Az, amit eszel, bántani tud, de ez is segít. Az élelmiszerboltokban vagy ökológiai piacokon elterjedt közös élelmiszerek közül sok rákellenes tulajdonságokat tartalmaz, az antioxidánsoktól, amelyek semlegesítik a szabadgyökök által okozott károkat az erős gyógyhatású vegyi anyagokhoz, amelyeket a tudósok csak kezdtek felfedezni. Nincs egyetlen eleme egy adott ételnek, amely elvégzi az összes munkát: A legjobb dolog, ha egyebet eszel különböző ételeket.

A következő élelmiszerek képesek segíteni a rák megszüntetését, és egyesek még a ráksejt növekedésének gátlását vagy a tumorméret csökkentését is segítik.

Az avokádó gazdag glutation, erős antioxidáns, amely megtámadja a szabad gyököket a szervezetben bizonyos zsírok bélfelfedezésének gátlásával. A banánok még káliumot is tartalmaznak, és a béta-karotin erõs forrása. A tudósok úgy vélik, hogy az avokádók hasznosak lehetnek a vírusos hepatitis (májrákos megbetegedés) kezelésében, valamint más májkárosodásban.

Brokkoli, káposzta és karfiol olyan kémiai komponensnek nevezik az indol-3-karbinolt, amely képes védekezni a mellrákot a rákmegelőző ösztrogén védőcsoporttal történő átalakításával. Brokkoli, különösen a kelbimbók, szintén rendelkezik a fitokémiai szulforapánnal, a glükoraphanin termékével -, amely úgy gondolja, hogy segít bizonyos típusú rákok, például a vastagbél és a végbélrák megelőzésében. A szulforaphán bizonyos enzimek termelését indukálja, amelyek képesek szabad gyököket és karcinogéneket deaktiválni. Kimutatták, hogy az enzimek gátolják a tumorok növekedését laboratóriumi állatokban. Ugyanakkor vegye figyelembe, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium 71 típusú brokkoli növényt tanulmányozott, és 30-szor különbséget talált a glükoraphanin mennyiségében. Úgy tűnik, minél keserűbb a brokkoli, annál nagyobb a glükoraphanin. Brokkoli keleket BroccoSprouts márkanév alatt fejlesztettek ki, amelyek konzisztens szintje szulforhán – akár 20-szor magasabb, mint a brokkoli érett fejlécében.

sárgarépa sok béta-karotint tartalmaz, ami segíthet a rákos megbetegedések széles körének csökkentésében, beleértve a tüdőt, a szájat, a torkot, a gyomrot, a beleket, a hólyagot, a prosztatát és a mellet. Egyes kutatások szerint a béta-karotin valóban rákot okozhat, de ez nem bizonyította, hogy a sárgarépát étkezés nélkül, hacsak nem nagyon nagy mennyiségben – napi 2-3 kg-ban – rákot okozhat. Valójában a sárgarépában talált falcarinol nevű anyagot úgy találták, hogy csökkenti a rák kockázatát, állítja a Dán Mezőgazdasági Tudományok Intézete (DIAS) kutatói. Kirsten Brandt, a kutatási részleg vezetője elmagyarázta, hogy az elszigetelt ráksejtek lassabban növekednek, ha a falcarinol hatásának van kitéve. Ez az anyag egy poliacetilén, ezért fontos, hogy ne süssük a sárgarépát.

Chili paprika és jalapenos olyan kémiai anyagot tartalmaz, amely kapszaicint, amely semlegesítheti bizonyos rákot okozó anyagokat (nitrozaminok), és elősegítheti a rákos megbetegedéseket, például a gyomorrákot.

Cruciferous zöldségek – brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó és káposzta két antioxidáns, lutein és zeaxantin, amelyek segíthetnek a prosztata és egyéb rákos megbetegedések csökkentésében.

füge nyilvánvalóan benzaldehid származéka van. Azt jelentették, hogy a Tokiói Fizikai és Kémiai Kutatóintézet kutatói szerint a benzaldehid nagyon hatásos a daganatok csökkenésénél, bár ezt a jelentést nem láttam. Ezen kívül az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint az A és C vitaminokat, valamint a kalciumot, magnéziumot és káliumot tartalmazó fügék csökkenthetik az étvágyat és javíthatják a súlycsökkentő erőfeszítéseket. A fű juice szintén hatékony baktériumölő a tesztcsöves vizsgálatokban.

Len lignánokat tartalmaz, amelyek antioxidáns hatással rendelkezhetnek és blokkolják vagy elnyomják a rákos változásokat. A len is magas az omega-3 zsírsavakban, amelyekről azt gondolják, hogy védik a vastagbélrákot és a szívbetegségeket. Tekintse meg a Budwig diétát egy speciális diéta használatával lenmagolaj és túró. A lenmagolajra és a lenolajra vonatkozó tanulmányokért látogasson el a Fontos hír- vagy archívum oldalunkra.

A fokhagyma immunerősítő alliumvegyületekkel (dializált szultidákkal) rendelkezik, amelyek úgy tűnik, hogy fokozzák a rákkal szembeni immunsejtek aktivitását, és közvetetten segítenek a rákot okozó anyagok lebontásában. Ezek az anyagok segítenek megakadályozni a rákkeltő anyagok beléptetését a sejtekbe és lassítják a tumorok kialakulását. A dialkil-szulfid, a fokhagymaolaj komponense, szintén kimutatták, hogy a májban lévő rákkeltő anyagokat inaktívvá teszi. A tanulmányok a fokhagymát – valamint a hagymát, a póréhagymát és a metélőhagymát – kapcsolták össze a gyomor- és vastagbélrák kockázatának csökkentésével. Dr. Lenore Arab, az UNC-CH (University of North Carolina, Chapel Hill) járványtani és táplálkozási professzora a közegészségügyi, orvosi és kollégiumi iskolákban számos tanulmányt elemzett és beszámolt az amerikai Journal 2000. októberi számában A klinikai táplálkozás. A jelentések szerint a nyers vagy főtt fokhagymát fogyasztók általában rendszeresen a gyomorrák kockázatának felével és kétharmadukkal a vastagbélrák kockázatának vannak kitéve, mivel kevés vagy egyáltalán nem fogyasztók. Tanulmányaik nem mutatták, hogy a fokhagyma-kiegészítők ugyanolyan hatást gyakoroltak. Feltételezhető, hogy a fokhagyma segíthet megelőzni a gyomorrákot, mivel antibakteriális hatása van a gyomorban található, Helicobacter pylori nevű baktériummal szemben, amelyről ismert, hogy elősegíti a rák kialakulását.

A grapefruit, mint a narancs és más citrusfélék, monoterpéneket tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy segítenek megakadályozni a rákot a rákkeltő anyagok lerakásával a testből. Egyes tanulmányok szerint a grapefruit in vitro gátolhatja a mellrákos sejtek proliferációját. Tartalmaz továbbá C-vitamint, béta-karotint és folsavat.

A szőlő, a piros tartalmaz bioflavonoidokat, erős antioxidánsokat, amelyek rák megelőzésként működnek. A szőlő is gazdag forrása a resveratrolnak, amely gátolja az enzimeket, amelyek stimulálják a ráksejtek növekedését és elnyomják az immunválaszt. Tartalmaznak ellaginsavat is, olyan vegyületet, amely blokkolja a rákos sejtekhez szükséges enzimeket – ez a daganatok növekedését lassítja.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a zöld és a sárga leveles zöldségek fogyasztása alacsonyabb gyomorrák-szintekkel társult.

Kale indolokat, nitrogénvegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek megakadályozni egyes károsodások átalakulását rákos sejtekbe ösztrogénérzékeny szövetekben. Ezen túlmenően az isotiocianátok, a kelkében található fitokemikáliák úgy gondolják, hogy elnyomják a tumor növekedését és blokkolják a rákot okozó anyagokat a céljuk elérésében.

Az édesgyökér gyökérének van egy vegyi anyaga, a glycyrrhizin, amely megakadályozza a tesztoszteron egy komponensét, és ezért megakadályozhatja a prosztatarák növekedését. A túlzott mennyiség azonban emelkedett vérnyomáshoz vezethet.

Gombák – Számos gomba látható, amelyek segítenek a szervezetnek a rák elleni küzdelemben és az immunrendszer kialakításában – Shiitake, maitake, reishi, Agaricus blazei Murill és Coriolus Versicolor. Ezek a gombák tartalmaznak poliszacharidokat, különösen Lentinanot, erős összetevőket, amelyek segítik az immunitás építését. Ezek a Beta Glucan forrása. Létint is tartalmaznak, amely a rákos sejteket támadja meg, és megakadályozza, hogy megszaporodjanak. Tartalmaznak a tioprolint is. Ezek a gombák stimulálhatják az interferon termelését a szervezetben.

A gomba kivonatát az utóbbi években sikeresen tesztelték Japánban a kemoterápia kiegészítéseként. A PSK a Coriolus Versicolorból készül. A Maitake gomba kivonat PCM4.

A diófélék tartalmazzák a kvercetin és a campferol antioxidánsokat, amelyek elnyomják a rákos megbetegedések növekedését. A Brazil anya 80 mikrogramm szelént tartalmaz, ami fontos a prosztatarákos betegek számára. (Megjegyzés: Sokan allergiásak a fehérjékre a diófélékben, ezért ha bármilyen étvágytalanságot, például viszkető szájat, szűk torkot, zihálást stb. Szed, étkezés után hagyja abba a szelén kiegészítést. megszüntesse ezt az allergiát.)

Narancsok és citromok tartalmaznak Iimonént, amely serkenti a rákot ölő immunsejteket (limfociták, például), amelyek szintén roncsolják a rákot okozó anyagokat.

A papayáknak C-vitaminja van, amely antioxidánsként működik, és csökkentheti a rákot okozó nitrozaminok felszívódását a talajból vagy a feldolgozott élelmiszerekből. A papaya folacint (más néven folsavat is) tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy minimalizálja a méhnyak diszplázia és bizonyos rákos megbetegedéseket.

A málna sok vitaminot, ásványi anyagot, növényi vegyületet és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek antociánokat ismertek, amelyek megvédhetik a rákot. A Cancer Research 2001, 61: 6112-6119 által közölt legutóbbi kutatási tanulmány szerint a petesejtek 5-10% fekete málna táplálására szolgáló patkányok 43% -kal 62% -kal csökkentek a nyelőcső-daganatok számában. Az 5% -os fekete málna tartalmú diéta hatékonyabb volt, mint 10% fekete málna tartalmú diéta. A 2002. májusi Nutrition and Cancer című folyóiratban megjelent kutatás azt mutatja, hogy a fekete málna megrongálhatja a vastagbélrákot is. A fekete málna antioxidánsokban gazdag, és úgy gondolja, hogy még rákmegelőző tulajdonságokkal rendelkezik, mint az áfonya és a szamóca.

A vörösbor, még alkohol nélkül is, polifenolokkal rendelkezik, amelyek megvédhetik a különböző típusú rákokat. A polifenolok hatékony antioxidánsok, olyan vegyületek, amelyek segítik a betegség okozó szabad gyököket semlegesíteni. Az Észak-Karolinai Egyetem orvosi egyetemének kutatói Chapel Hillben találták meg a resveratrol vegyületet, amelyet a szőlőbőrben találtak. Úgy tűnik, hogy a resveratrol gátolja a sejtproliferációt, és segít megelőzni a rákot. Az eredmények azonban nem terjedtek ki a nehéz beolvasztókra, ezért mérsékelten kell használni. Ezenkívül az alkohol toxikus lehet a májra és az idegrendszerre, és sok borban szulfit van, ami káros lehet az egészségre. Megjegyzés: Egyes kutatások azt mutatják, hogy az alkoholt “A” osztályú karcinogének tekintik, amely valóban rákot okozhat – lásd http://www.jrussellshealth.com/alccanc.html. Valószínűleg alkoholmentes borokra kell váltania.

A rozmaring segíti a méregtelenítő enzimek aktivitásának növelését. A rozmaring kivonat, a karnozolt, gátolta az állatokban előforduló mell- és bőrdaganatok kialakulását. Nem találtunk embereken végzett tanulmányokat. A rozmaringot fűszerezésként lehet használni. Tojásként is fogyasztható: használjon 1 tk. szárított levelek per csésze forró víz; meredek 15 percig.

A tengeri moszat és más tengeri zöldségek béta-karotint, fehérjét, B12-vitamint, rostot és klorofillt tartalmaznak, valamint a klór-foszfóniumokat – fontos zsírsavakat, amelyek segíthetnek a mellrák elleni küzdelemben. Sok tengeri zöldségnek is magas a kálium, kalcium, magnézium, vas és jód ásványi anyag koncentrációja.

A tofu termékek, például a tofu, számos fitoösztrogént tartalmaznak – gyenge, nem szteroid ösztrogéneket, amelyek megakadályozzák a mell- és prosztatarákot a rákos változások gátlásával és elnyomásával. A szója termékekben számos izoflavon van, de a kutatások kimutatták, hogy a genistain a leghatékonyabb gátló a rákos sejtek növekedésében és terjedésében. Úgy tűnik, hogy csökkenti a mellrák kockázatát azáltal, hogy gátolja az epithelialis sejtek és az új erek növekedését, amelyeket a tumorok meg kell virágozni és potenciális rákellenes hatóanyagként vizsgálják. Vannak azonban bizonyos óvintézkedések, amikor figyelembe vesszük, mikor adjuk hozzá a szójat a diétájához. A napi maximum 4 vagy 5 uncia tofu vagy más szója táplálkozása valószínűleg rendben van, de kutatásokat végeznek annak megállapítására, hogy a szója feltöltése hormonhiányt okozhat, ami serkenti a rák növekedését. Elővigyázatosságként az emlőrákos vagy nagy kockázatú nőknek beszélniük kell az orvosukkal, mielőtt tiszta izoflavon porot és tablettákat vettek elő, amelyeket szójából kivontunk.

Az édesburgonya sok rákellenes tulajdonságot tartalmaz, beleértve a béta-karotint is, amely védi a DNS-t a sejtmagban a rákot okozó vegyi anyagoktól a nukleáris membránon kívül.

Teák: A zöld tea és a fekete tea tartalmaz bizonyos antioxidánsokat, mint polifenolokat (katekinek), amelyek úgy tűnik, hogy megakadályozzák a rákos sejtek elválasztását. A zöld tea a legjobb, ezt követi a gyakoribb fekete tea (a gyógyteák nem mutatják ezt az előnyöket). A Journal of Cellular Biochemistry 2001. júliusi számában megjelent jelentés szerint ezek a zöld tea, vörösbor és olívaolajban gazdag polifenolok védelmet nyújtanak a különféle rákos megbetegedések ellen. A száraz zöld tea levelek, amelyek körülbelül 40 tömeg% polifenol tömegben, szintén csökkenthetik a gyomor-, tüdő-, vastagbél-, végbél-, máj- és hasnyálmirigy-rák kockázatát.
A tapioca a maniókai növényből származik. Ez egyike azon növényeknek, amelyek cianidot állítanak elő oly módon, hogy kimutatják a linamarine nevű vegyszert, amely hidrogén-cianidot szabadít fel, amikor a linamaráz enzim lebontja. A spanyol kutatók tanulmányozták a maniót, és megpróbálták klónozni a növényből származó géneket, amelyek felelősek a hidrogén-cianid előállításáért, majd átvisznek egy retrovírusra. A projekt finanszírozása azonban elfogyott. http://news.bbc.co.uk/hi/english/health/newsid_317000/317467.stm további információkért. A B17-et tartalmazó egyéb élelmiszerek listájához látogasson el a laetrile oldalunkra.

A paradicsom likopint, antioxidánst tartalmaz, amely roaming oxigénmolekulákat támad, amelyeket szabadgyököknek hívnak, és gyaníthatóan rákot okoznak. Úgy tűnik, hogy minél melegebb az időjárás, annál több likopin paradicsom keletkezik. C-vitamint is tartalmaznak, amely antioxidáns, amely megakadályozza a rákos sejtek károsodását. A görögdinnye, a sárgarépa és a pirospaprika szintén tartalmaz ezeket az anyagokat, de kisebb mennyiségben. A paradicsom főzésével koncentrálódik. Az izraeli tudósok kimutatták, hogy a likopin megöli a szájüregi rákos sejteket. A likopin fokozott bevitele már kapcsolódik az emlő-, prosztata-, hasnyálmirigy- és colorectalis rák kockázatának csökkentéséhez. (Megjegyzés: a legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a megfelelő felszívódáshoz a szervezetnek szüksége van olajra és likopinnel is.)

A gyömbércsalád tagja, a tumerikus (curcuma longa) vélhetően gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkezik, mivel gátolja a gyulladással kapcsolatos, ciklooxigenáz-2 enzim (COX-2) termelődését, amelyek bizonyos gyulladásos betegségekben abnormálisan magasak rákos megbetegedéseket, különösen a bél- és a vastagbélrákot. Valójában egy Phytopharm gyógyszergyár az Egyesült Királyságban reményei szerint egy természetes P54 termékkel, amely bizonyos illóolajokat tartalmaz, ami nagyban növeli a kurkuma fűszer erejét.

A fehérrépegekről azt állítják, hogy glükózmólákat tartalmaznak, ami rákellenes vegyület. Ezt nem erősítettem meg.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása összefüggésben áll a vastagbél és a végbél daganatos megbetegedésének kockázatával.

Számos jó könyv foglalkozik ezzel a témával, köztük Vern Veronakról szóló könyve a “Cancer Fighting Foods” -ről.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!