Tüdőrák: okok és ígéretes természetes megoldások
Suresh Nair, PhD
743 Facebook részvény
Siet? Ide kattintva elolvashatja a cikk összefoglalóját.
A szerkesztő megjegyzése: Ez a cikk először a TTAC Heroes Against Cancer tag hírlevelének 2016. évi kiadásában jelent meg
A tüdőrák a második leggyakrabban diagnosztizált rák az Egyesült Államokban mind férfiakban, mind nőknél, és az egyik legnehezebb rákbetegség kezelésére. Ez is a férfiak és a nők között a rákos halál vezető oka, felelős minden négy rákkal kapcsolatos halálért. Az American Cancer Society becslése szerint 2016-ban diagnosztizálni fognak több mint 200 000 új tüdőrákot, ennek következtében közel 160 000 haláleset fordulhat elő.
A tüdőrák a második leggyakrabban diagnosztizált rák a férfiak és a nők körében az Egyesült Államokban, a 65 éves vagy annál idősebb betegek 2/3-ével
A tüdőrák tipikusan az idős embereket érinti, körülbelül három, kettő három, 65 vagy annál idősebb beteget érint. A legtöbb esetet a dohányzás okozza, de a tüdőrák kockázata a radonnal, a munkahelyi toxinokkal, például az azbeszttel és a légszennyezettséggel jár együtt. Ebből következik, hogy a dohányzás abbahagyásával és az egyéb kockázati tényezők expozíciójának kiküszöbölésével vagy csökkentésével a tüdőrák kockázatát csökkenteni lehet.
Az esélye, hogy egy ember tüdõrákot alakít ki az életében, körülbelül 14-bõl áll. Egy nõ számára a kockázat 17-bõl 17-re tehetõ. Ezek a számok mind a dohányzók, mind a dohányzók körében vannak, bár a kockázatok nyilvánvalóan magasabbak a dohányzók számára.
Mi a tüdőrák?
A tüdeje egy pár szivacsos légzőszerv, amely a mellkas belsejében helyezkedik el, és oxigént távolítja el a levegőből, és átadja azt vérré, ahonnan a szervezet sejtjeibe szállítják, és energiát termelnek – miközben egyidejűleg a széndioxidot a vérből a levegő.
A tüdőrák elkezdődik, amikor a tüdősejtek növekedni fognak. Mivel ezek a ráksejtek osztódnak és növekednek, hogy daganatot alkossanak, egyesek megszakadhatnak és elterjedhetnek a test más területeire, metasztázisnak nevezik. Általában az áttétes rákok gyógyíthatatlanok és általában végzetesek.
A tüdőrák két fő típusa a “nem kissejtes” tüdőrák és a “kissejtes” tüdőrák, amely a rákos sejtek mikroszkóp alatt való megjelenésének módja szerint alakul. A nem kissejtes tüdőrák az esetek mintegy 85% -át teszi ki. A squamous cell carcinoma, az adenocarcinoma és a nagysejtes karcinóma különböző típusú nem kissejtes tüdőrák.
Az adenokarcinóma elsősorban a jelenlegi és a korábbi dohányosoknál fordul elő, de ez a leggyakoribb típusú tüdőrák is a nem dohányzók körében. Gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, és nagyobb valószínűséggel fordul elő fiatalabb emberekben, mint más típusú tüdőrák.
A squamous cell carcinomák a dohányzás történetéhez kapcsolódnak, és általában a tüdő központi részén találhatók, a fő légutak közelében.
Az összes tüdőrák körülbelül 10-15% -a kissejtes tüdőrák, amely veszélyes és gyorsan terjed. Az összes tüdőrák kevesebb, mint öt százaléka az úgynevezett karcinoid vagy neuroendokrin daganatok, amelyek jellemzően lassan nőnek és ritkán terjednek.
Annak ellenére, hogy a tüdőrák diagnózisához általában társuló nagyon komoly kilátások vannak, a betegség korai stádiumában lévő betegek gyógyíthatók. Sajnos a tünetek általában csak akkor fordulnak elő, ha a betegség meglehetősen fejlett.
A tüdőrák tünetei a következők lehetnek:
- Egy új köhögés, amely nem megy el
- Krónikus vagy “dohányos köhögés”
- Köhögés a vérben, még kis mennyiségben is
- Légszomj
- Mellkasi fájdalom
- zihálás
- Rekedtség
- Súlygyarapodás nélkül
- Étvágytalanság
Vessünk egy alaposabb pillantást néhány olyan okra, amelyekről ismert, hogy a tüdőrák alatt állnak.
Az elsődleges tüdőrák okozza
A dohányzás az összes tüdőrák 80-90% -ának fő oka. A lemorzsolódás az egyetlen legjobb módja annak, hogy csökkentse a kockázatot, és az egészségügyi előnyök azonnal elkezdődjenek
A dohányzás az összes tüdőrák esetének 80-90% -át okozza. A cigaretta dohányosok sokkal fiatalabb korban halnak meg, mint a nemdohányzók. Valójában a dohányzás még mindig több amerikai embert öl meg, mint az alkohol, az autóbalesetek, a HIV, a fegyverek és az illegális kábítószerek.
Úgy tűnik, hogy a dohányzás okoz tüdõrákot a tüdõrétegek sejtjeinek károsodásával. A cigarettafüst több mint 70 ismert rákot okozó anyagot tartalmaz, vagy olyan rákkeltő anyagokat, amelyek szinte azonnal rákényszerítik a tüdősejteket. Minden ismételt expozícióval károsodnak – és végül, több évnyi expozíció után, ezek közül a károsodott sejtek némelyike felborul az irányítás alatt, és rákos sejtekká válik.
A tüdőrák mellett a dohányzás növeli a szájüregi, a gégét (hangdoboz), a torok, a nyelőcső, a vesék, a méhnyak, a máj, a húgyhólyag, a gyomor és a vastagbél / végbél rákos megbetegedését.
A cigaretták, a szivarok, a csövek és a füstmentes dohány minden rákot okoz. Más szavakkal, egyszerűen nincs biztonságos mód a dohány használatára. Annak érdekében, hogy a dolgok rosszabbak legyenek, sok vegyi anyag kerül hozzá a szárított dohánylevélhez az ízhez és a dohányzás kellemesebbé tételéhez. Ezekből a termékekből származó füst összetett, mérgező keveréke több mint 7000 vegyi anyagnak, köztük több mint 70 ismert rákkeltő anyagnak.
A cigarettafüstnek a cigarettához képest még nagyobb koncentrációja van ezeknek a toxikus rákkeltő vegyületeknek, a szivargyártáshoz használt öregítési folyamat miatt. A füstmentes dohánytermékek és az e-cigaretta szintén rákkeltő anyagokat tartalmaz.
A dohányzás többet jelent a ráknál
A rák mellett a dohányzás károsítja a tüdőt, a szíveket, az ereket, a reproduktív szerveket, a szájat, a bőrt, a szemeket és a csontokat.
A tüdőben a dohányzás károsítja a légutakat és a kis légzsákokat – így nem meglepő, hogy a dohányzás tüneteket okoz a tüdőgyulladásban és az asztmában. Továbbá krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD) is okoz, amely a harmadik vezető halálozási ok az Egyesült Államokban; krónikus hörghurut; és emphysema, amely nem fordítható meg vagy gyógyítható és lassan elpusztítja a lélegzés képességét azáltal, hogy csökkenti az oxigén mennyiségét.
A dohányzás dohányzás szintén károsítja a szív és az ereket, növelve a szívbetegség és a stroke kockázatát.
A dohányzás megszüntetésének előnyei
Szó szerint soha nem késő a dohányzásról. Minél hamarabb kilép, annál jobban csökkentheti a rákos megbetegedések és sok más károsító betegség esélyét.
20 percen belül a dohányzás az utolsó cigaretta, a pulzusszám és a vérnyomás visszatér a normális szintre. Mind a vérkeringés, mind a tüdőfunkció a megszüntetés után két hetetől három hónapig javulni fog.
Egy évvel később a szívkoszorúér megbetegedésének kockázata olyan fele lesz, mint aki még mindig dohányzik, míg a szívroham kockázata is drasztikusan csökken.
Öt évvel a szünet után a száj, a torok, a nyelőcső és a húgyhólyag rákos megbetegedésének kockázata felére csökken. A méhnyakrák kockázata nemdohányzóként jelentkezik. A stroke kockázata 2-5 év után nem dohányzónak fog esni.
Tíz évvel a kilégzés után a tüdőrákról való halálozás kockázata körülbelül olyan fele lesz, mint aki még mindig dohányzik. És végül, 15 évvel a kilépés után, a szívkoszorúér-betegség kockázata megegyezik a nemdohányzókéval.
A vitaminok bizonyos védelmet nyújtanak a károsodásoktól a dohányzás ellen
A C-vitaminban gazdag élelmiszerek bizonyos védelmet nyújtanak a dohányzás és más kockázatok elleni tüdőkárosodás ellen
A hosszú távú dohányzási szokás kimerítheti a C-vitamint a szervezetben. A C-vitamin erőteljes antioxidáns, amely megvédi a tüdősejteket a dohányzás okozta masszív szabadgyökök okozta károktól – ami megmagyarázza, hogy a C-vitamin rendszerint kimerültek azokban az emberekben, akik rendszeresen füstölnek.
A C-vitaminban gazdag élelmiszerek, például a citrusfélék, az eper, a paradicsom, a brokkoli, a káposzta, a kivi és az édes vörös és sárga paprika fogyasztásának növelése segít megvédeni a dohányzás és egyéb ismert kockázati tényezők által okozott tüdőkárosodást.
Hasonlóképpen, az A-vitamin segít megvédeni a dohányzás okozta tüdőkárosodást. A táplálék kiegészítése vitaminokkal gazdag ételekkel, mint a marhahús, a sütőtök, a sárgarépa és az édesburgonya, egyszerűen és hatékonyan biztosítja a tüdőrák elleni védelmet.
Azonban a táplálékokat tartalmazó élelmiszerek vagy kiegészítők hozzáadása az étkezéshez csak eddig lehet, és nem fog segíteni abban, hogy a tüdőrák kockázatát csaknem olyan mértékben csökkentse, mint a dohányzásról való leszokást.
Radon és a tüdőrák
A radon színtelen, szagtalan, radioaktív gáz, amely természetesen a radioaktív elemek – például az urán – felbomlása miatt keletkezik, amely a talajban és a kőzetben található, ahonnan a levegőbe, a felszín alatti és a felszínre kerülhet.
A radon kültéren és beltérben is jelen van. Általában nagyon alacsony szinten van a kültéri levegőben és a folyók és tavak ivóvízében. Ez magasabb szinteken fordul elő a levegőben az épületekben, valamint a felszín alatti vízben, például a vízben.
A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a radon hatásának kitéve növelheti a tüdőrák kockázatát az idő múlásával. A radon szilárd radioaktív elemekké válik radon utódok, amely porhoz és más részecskékhez kapcsolható, amelyek bejuthatnak a tüdőbe. A radon és radon utódok lebomlanak, ezért olyan sugárzást bocsátanak ki, amely károsíthatja a DNS-t a tüdősejtekben, és végül rákot okoz.
A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a radont és annak utódait “emberre nézve rákkeltőnek” minősíti. A radon a tüdőrák második leggyakoribb oka az USA-ban a dohányzás után – az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) becslése szerint 21 000 amerikai ember hal meg évente a radon által kiváltott tüdőrákban.
A radon belépési pontjai az otthonába való belépéshez a beton (általában a padló és a fal közötti csomópontok között), a csempe vagy a padló közötti hézagok, az üreges falak, csatornahulladékok és kútpumpák
Az emelkedett radonszinteket csaknem minden egyes amerikai államban találták meg. Az EPA szerint minden 15 amerikai otthonból 1-nél magasabb a radonszint. A legtöbb expozíció az otthonokban, irodákban, iskolákban és egyéb épületekben tartózkodik. A szintek általában a legmagasabbak az épület alagsorában vagy csúszóhelyén. Emellett az építőanyagok, mint például a beton és a falazólapok, valamint egyes gránit munkalapok kibocsáthatják a radont.
Az EPA szerint az átlagos beltéri radonszint körülbelül 1,3 picocuries per liter (pCi / L), míg az átlagos kültéri szint körülbelül 0,4 pCi / L. Az EPA azt javasolja a lakástulajdonosoknak, hogy tegyenek lépéseket a radonszint csökkentésében, ha az otthonuk szintje 4,0 pCi / l vagy magasabb.
A föld alatt dolgozók (például a bányászok) nagy valószínűséggel magas radonszintnek vannak kitéve. Magasabb radon expozíció is valószínűsíthető azokban az emberekben, akik uránfeldolgozó gyárakban dolgoznak, vagy érintkezésbe kerülnek a foszfát műtrágyákkal, amelyeknek nagy a rádiumszintje – ami radonzá alakulhat.
A radon és a cigarettafüst hatásának kitéve nagyobb kockázatot jelent a tüdőrák, mint bármelyik kockázati tényező. A legtöbb radonhoz kapcsolódó tüdőrák kialakulnak dohányzókban. Ugyanakkor a radonról azt gondolják, hogy évente sok tüdőrákot okoz halálozással a nemdohányzók körében.
Ha aggasztja a radon expozícióját, és szeretne konzultálni egy szakemberrel, akkor számos erőforrással lehet foglalkozni a radonszintek értékelésekor az otthonában vagy a munkahelyén, többek között:
Azbeszt és tüdőrák
Az azbeszt az ásványok csoportjának a neve, amely természetes módon jelenik meg a világ számos részén található talajban és sziklákban. Azbesztnek két fő típusa van, amelyek mindegyike összefügg a rákkal.
Az azbesztszálak erősek, ellenállnak a hőnek és sok vegyi anyagnak, és nem vezetnek villamos energiát – ezért az azbesztet hagyományosan szigetelőanyagként használják. Az ipari forradalom óta az azbesztet használják a gyárak, iskolák, otthonok és hajók szigetelésére, gépjárműfék- és kuplungrészek, tetőzsindelyek, mennyezet és padlólapok, cement, textíliák és több száz egyéb termék gyártására.
Amikor az azbesztet bizonyították karcinogénnek, az Egyesült Államokban biztonságos expozíciós szabványokat hoztak létre, és törvényeket fogadtak el, amelyek megtiltották az azbeszt felhasználását az építőanyagokban. Ennek eredményeképpen az 70-es és 80-as évek közepe óta drasztikusan csökkent az azbeszt-expozíció, bár még mindig régebbi épületekben, vízvezetékekben és más helyszíneken is jelen van.
A legtöbb expozíció azbesztszálak belélegzése miatt történik – például a bányászat és feldolgozás során, azbeszttartalmú termékek készítésénél, illetve az azbeszt szigetelésnél. Ez akkor is előfordulhat, ha az idősebb épületeket lebontják vagy felújítják, vagy az azbeszttartalmú anyagok lebomlanak.
Ilyen helyzetekben az azbesztszálak apró részecskék porfelhőjét képezik, amelyek a levegőben úszhatnak. Az azbesztszálakat is lenyelhetik, ha az emberek az azbesztcement csöveken keresztül folyó szennyezett élelmiszert vagy vizet fogyasztanak
A legnehezebb expozíció az azbesztiparban, mint például a hajógyártás és a szigetelés. Az azbesztmunkások családtagjai önmagukban is kitettek, ha az azbesztszálakat a munkavállalók ruházatába szállítják. Azbeszttartalmú, vagy az azbeszttartalmú anyagokat is tartalmazó karbantartó dolgozók szintén veszélyeztethetik a magasabb szinteket.
Bár az 1970-es évek óta drasztikusan csökkent az azbeszthasználat, sok munkavállaló még mindig jelentős azbeszt-expozícióval szembesül a munkahelyén
Az Egyesült Államok Foglalkozás-egészségügyi és Biztonsági Igazgatósága (OSHA) becslése szerint több mint egy millió amerikai munkavállaló az építőiparban és az általános iparágakban továbbra is jelentős azbeszt expozíciókkal szembesül a munkahelyén. 2005-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint világszerte körülbelül 125 millió ember még mindig az azbesztnek volt kitéve munkahelyén, annak ellenére, hogy bizonyítottan összekapcsolódott a rákkal és más tüdőbetegségekkel.
Amikor az azbesztszálakat belélegzik, a torok, a légcső vagy a légcső és a hörgők, amelyek a tüdő nagy légzőcsövek, tapadnak a nyálkahoz. Azok a szálak, amelyek eljutnak a kis légutak vége felé, vagy behatolnak a tüdő és a mellkas külső bélésébe, irritálhatják a tüdősejteket, és végül tüdőrákot, illetve mesotheliomában ismert kapcsolódó betegséget okozhatnak (ebből később).
Számos tanulmány kapcsolta az azbesztszálak belégzését a tüdőrák fokozott kockázatához. Minél nagyobb az expozíció szintje vagy időtartama, annál nagyobb a kockázat. Az IARC úgy minősíti az azbesztet, hogy “rákkeltő az emberre”, mert mesothelioma, valamint a tüdőrák, a gége (voice box) és a petefészkek rákos megbetegedését okozza. Az azbesztnek kitett dolgozók, akik szintén füstölnek, még nagyobb a tüdőrák kockázata.
A mesothelioma a rák ritka formája, amely akkor alakul ki, amikor rosszindulatú sejtek alakulnak ki a mesotheliumban, ami a védőbélés, amely a test belső szervek nagy részét fedezi. Ez a körülmény általában a tüdő külső bélését és a mellkasi üreget érinti. A tüdőrákhoz hasonlóan a mesothelioma legtöbb esetének az azbesztnek való kitettsége a munkahelyen, valamint a munkavállalók és az azbesztgyárak és bányák közelében lakó emberek családtagjai.
A mesotheliomák sokáig tartanak. Az azbeszttel és a diagnózisokkal való első idő előtti idő 30 év vagy több. Sajnos az azbesztnek való kitettség után a mesothelioma kockázata egész életen át tartó. A tüdőrákkal ellentétben a dohányzók között a mesothelioma kockázata nem magasabb.
Légszennyezés és tüdőrák
Egyre több ember vesz részt a városokban. Az U.N. szerint a fejlődő világ nagyjából 64% -a és a fejlett világ 86% -a 2050-re lesz városokban vagy műholdas városokban. A legtöbb nagyváros azonban már zsúfolt, jelentős erőforrással, infrastruktúrával és torlódási problémákkal küzdő.
A városokban jellemzően magas légszennyeződésnek számos súlyos egészségügyi problémára – köztük a tüdőrákra – vezetnek. Például egy olyan tanulmány, amely 500 000 felnőtt egészségét az általuk lakott városok levegőszennyezéséhez viszonyítva értékelte, arra a következtetésre jutott, hogy a tüdőrákos halálozás 8 százalékkal nőtt minden 10 mikrogramm szennyezés növekedése esetén. Amikor a levegőszennyezésnek kitett emberek is füstölnek, a tüdőrák kockázatai még magasabbak lesznek.
A városok levegőszennyezése növeli a tüdőrák kockázatát – különösen a dohányosoknál
A dízel kipufogógázzal szembeni kitettség széles körben elterjedt a modern világban – különösen a tehergépkocsi-vezetők, az útdíjszedők, a bányászok, a nehézgépkezelők, a vasúti és a dokkoló munkások, valamint a garázsok és a mechanikusok körében.
A dízel kipufogógázban lévő gáz és korom potenciálisan karcinogén szennyező anyagokat tartalmaz, beleértve a szén-monoxidot, a nitrogén-dioxidot, a kén-oxidokat, a fémvegyületek nyomai és a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-k).
A dízel kipufogógáznak kitett munkavállalók több tanulmánya kicsi, de jelentősen megemelte a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Az IARC a dízelmotorok kipufogógázát “emberre nézve rákkeltőnek” minősíti, elegendő bizonyíték alapján, amely szerint a tüdőrák fokozott kockázatához kapcsolódik.
Ígéretes természetes megoldások a tüdőrák számára
Az ismert rákkeltő anyagoknak való kitettség csökkentése vagy minimálisra csökkentése a legjobb lépés a tüdőrák megelőzésében, vannak olyan természetes módszerek is, amelyek növelik a test védelmét.
A fűszereket évszázadok óta széles körben használják ízesítőként, különböző ízekben és színekben. Számos ilyen fűszert alkalmaztak különböző betegségek kezelésére szolgáló terápiákban is, mivel számos hatásos, bioaktív vegyületet tartalmaznak, amelyek kedvező hatással vannak az egészségre.
Például a kurkuma, a szegfűszeg (eugenol) és a chili paprika (capsaicin) bioaktív összetevőinek antioxidáns tulajdonságaik és a káros reakcióképes oxigénfajták termelésének gátlása miatt képesek oxidatív stresszt okozni. Bizonyos növényi vegyületek, mint a kurkumin és a timokinon (fekete köményben jelen vannak) szintén ismerten hatnak gyulladáscsökkentő tulajdonságaikra.
Kurkuma: előnyei a tüdőrák ellen
A legtöbb dél-ázsiai curry készítmény a világos sárga gyökérfűszer kurkuma, amelyről azt hitték, hogy Indiában mind fűszer, mind gyógyszerkészítményként legalább 5000 évig használatos.
A kurkuma egészségügyi előnyeinek listája növekszik – konkrétan a több mint 300 “curcuminoid” -nak nevezett bioaktív komponens, beleértve a kurkuminot is, amelyek hasznos testmozgásai vannak a szervezetünkben.
Több ezer tudományos tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, hozzájárulva számos egészségügyi előnyéhez, beleértve rákellenes aktivitásait is.
Pontosabban, a kurkumin megakadályozza a rákos sejtek sokféle típusának növekedését a többféle molekuláris mechanizmus kikapcsolásával, amely egyébként lehetővé teszi számukra, hogy ellenőrizhetetlen módon növekedjenek.
Több ezer tudományos vizsgálat megvizsgálta a kurkuma és bioaktív vegyületeiből származó rákellenes hatásokat
izgalmasan, a kurkumin rákellenes aktivitást mutatott leukémia, melanóma, szarkóma és lymphomák ellen, valamint emésztőrendszeri, emlő-, petefészek-, fej- és nyakrák, valamint tüdőrákok ellen.
Például egy 2012-es laboratóriumi vizsgálatban a kurkumin kimutatták apoptózist (más néven “programozott sejt öngyilkosság”) a kissejtes tüdőráksejtekben. Ez ígéretes eredmény, mert ez a fajta tüdőrák nagyon agresszív és gyorsan terjed a test más területeire, ami gyenge eredményekhez és nagy valószínűséggel a halálhoz vezet.
Hasonlóképpen, egy másik laboratóriumi vizsgálatban a kurkumin DNS-károsodásra gyakorolt hatását és a DNS-t humán tüdőráksejtekben javító és védő fehérjék expresszióját vizsgálták. Nemcsak a kurkumin károsította a tüdőrák DNS-t, hanem megakadályozta a rákos sejtek számára, hogy olyan fehérjéket alkossanak, amelyek javíthatják a DNS károsodását. Más szóval, a kurkuminnal kiváltott károsodás a tüdőrák DNS-e visszafordíthatatlan volt.
Egy újabb ígéretes tanulmány megvizsgálta a kurkumin hatását az egerekbe beültetett nem kissejtes tüdőráksejtek növekedésére és metasztatikus képességére. A kezelési periódus alatt ezeket az egereket vagy csak kurkuminnal kezelték, vagy hagyományos rákellenes szerekkel kombinálva. Úgy tűnt, hogy a kurkumin a rákellenes szerek hatását fokozza, ugyanakkor a kezelt állatok túlélését is növeli.
Más tanulmányok kimutatták, hogy a kurkumin hatékonyan blokkolja a tüdőrákos őssejtek növekedését, ami azt jelzi, hogy a tüdőrák hatásos terápiája önmagában is hatásos lehet. A kurkumin megakadályozza az új véredények kialakulását, amelyek tápanyagokkal és oxigénnel táplálják a tüdőrákos sejteket. Nyilvánvaló, hogy a kurkumin sokrétű, erőteljes módon gyakorolja rákellenes hatását.
Hogyan nyerjük meg a kurkumin előnyeit
Ha curcuminot szeretne bevinni az étrendbe, ne feledje, hogy nem oldódik vízben, hanem csak zsírokban és olajokban. Ezért a legjobb kombinálni a kurkuma az egészséges olajokkal, például extra szűz olívaolajjal vagy kókuszolajjal a hatékony felszívódás érdekében.
Az is jó ötlet, hogy fekete borsot adjunk a kurkuma-tartalmú ételekhez, mivel a főbb bioaktív összetevő a feketeborspaprikarékban – piperin néven – akár 2.000% -kal is növelheti a kurkumin felszívódását.
A reszelt vagy apróra vágott kurkuma mind a színt, mind az ízt kölcsönözheti a leveseknek és mártásoknak. A kurkuma porhoz zöldség hozzáadásával, egy kis olívaolajjal, fekete borssal és más fűszerekkel is kiegészíthető a sütés vagy sütés előtt.
A kurkuma szabadon felhasználható a főzéshez és egy nagyon jó minőségű kiegészítéssel, valószínűleg a legjobb választás annak biztosítására, hogy elegendő mennyiségű biológiailag elérhető kurkumint kapjon.
Fekete kömény: előnyei a tüdőrák ellen
A fekete köménymagot (Nigella sativa) antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antidiabetikus és tumorellenes hatásaival vizsgálják
A fekete kömény magja, más néven fekete kömény (tudományos név Nigella Sativa) viszonylag ismeretlenek nyugaton. Csípős, keserű íze és szaga van, és az indiai és a közel-keleti konyhákban gyakran használják fűszerként.
A fekete köménymagokat évszázadok óta a Közel-Keleten, a Földközi-tengeren és Indiában figyelemre méltó gyógyító tulajdonságokkal látják el. Tény, hogy fekete kömény olaj található az egyiptomi fiú király Tutankhamon sírjában, azt sugallva, hogy az egyiptomiak úgy vélték, hogy fontos a túlvilághoz.
A fekete köménymagokról jelenleg ismert, hogy több mint 100 vegyületet tartalmaznak, ideértve a kristályos nigellont, a timokinont, a béta-szitoszterint és még sok másat. Sok B-vitamint és esszenciális nyomelemet is tartalmaznak.
Több tanulmány kimutatta, hogy a fekete köménymag kivonatok és az olaj fokozza a csontvelő-sejtek és az immunsejtek termelődését, ami azt sugallja, hogy az autoimmun betegségek kezelésére és a rák elleni küzdelemre is felhasználhatók. Valójában a timokinon hatásos antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antidiabetikus és tumorellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
Konkrétan kimutatták, hogy a különböző típusú rákos sejtek növekedését megakadályozzák több mechanizmus révén – beleértve a gyulladás csökkentését, a sejtciklus leállását és az apoptózist (“programozott sejtes öngyilkosság”) a tumorsejtekben, megakadályozva az új ereket, amelyek táplálják a tumorsejteket formálják és megakadályozzák a rákos sejteket a test más területein való migrációhoz. A timokinon kiegészíti a standard rákellenes szereket anélkül, hogy hozzáadott toxicitást jelentene.
Laboratóriumi vizsgálatokban mind a fekete köménymag kivonatot, mind a magolajat kimutatták, hogy megöli az emberi tüdőrákos sejteket. Hasonlóképpen, a timokinon kimutatták, hogy megállítja az emberi tüdőrákos sejteket (mind kissejtes, mind nem kissejtes típusokat) a növekedés és a migráció során.
A fekete köménymagok valamivel megszerzett ízűek, de kisebb mennyiségeket kóstolhat fel levesekhez, pörköltekhez és salátákhoz – például mézzel vagy méhpempővel kombinálva, az ízlése szerint. Fekete köménymagolaj vagy kapszula-kiegészítők naponta felhasználhatók a címkén ajánlott mennyiségekben is.
Megjegyzés: Ha megnézed a Dr. Bradford Weeks bemutatóját a TTAC Ultimate Live Symposium-jából, akkor fekete köménymagot rendeltek hozzá, amikor apja fehér szőrzetének néhány feketét 92 éves korában forgatta.
Ne felejtsd el a másodlagos füstöt
A tüdőrák súlyos betegség, és a megelőzés valóban kritikus. Az olyan nehéz, mint a dohányzásról való leszokás, láthatja, hogyan emeli meg a kockázatot a tüdőrák egyéb okaitól, ráadásul ez az elsődleges ok önmagában.
Szinte mindaz, ami a dohányzókra is vonatkozik, azokra is vonatkozik, akik élnek, dolgoznak, vagy a dohányzókkal szocializálódnak. Ha másfajta füstnek van kitéve, a tüdőrák fokozott veszélye is van. Mindent megtesz annak érdekében, hogy kiküszöbölje, vagy legalábbis minimalizálja a tüdőkarcinómás tényezőknek való kitettségét ebben a cikkben.
Mi a tüdőrák?
A tüdőrák ritka volt a 20. század eleje előtt, de mostanra a férfiak és a nők rákos megbetegedésének egyik leggyakoribb oka az Egyesült Államokban. Becslések szerint 160 000 amerikai halt meg a tüdőrákban 2014-ben.
A halálozási ráta magas, mivel a tüdőrákot nehéz kezelni, és rendszerint nem észlelhető, amíg el nem terjedt. A legtöbb esetben 45 és 75 év közötti emberek fordulnak elő, akik sok éven át cigarettafüstnek vagy más szennyező anyagoknak vannak kitéve. Összességében a tüdőrákos betegek mindössze 16 százaléka él 5 évvel a diagnózis után. A túlélési arányok nagymértékben eltérnek a tüdőrák típusától (kis sejtek és nem kissejtek) és a diagnózis színpadán.
A tüdőrák lehet primer vagy másodlagos. A tüdőből származó primer tüdőrák két nagy csoportba sorolható: kissejtes karcinóma (az esetek mintegy 15% -a) és nem kissejtes karcinóma (kb. 85%). A kissejtes karcinóma különösen gyorsan terjed és nehezebben kezelhető; a legtöbb ilyen ember hal meg egy év alatt a diagnózis. Az elsődleges tüdőrák szinte minden szervre terjedhet. A szervezetben más helyekről tüdőbe jutó rákot másodlagos tüdőráknak hívják. Ezek a típusú daganatok általában gyógyíthatatlanok, és ebben az esetben palliatív kezeléseket alkalmaznak.
Mi okozza a tüdőrákot?
A dohányzás a tüdőrák esetek 87-90% -át teszi ki. A dohányzók, akik évek óta abbahagyják a dohányzást, nagymértékben csökkentik a kockázatot. A kockázat azonban továbbra is fennáll.
A kutatás azt sugallja, hogy a cigaretta dohányzás legalább részben okoz tüdõrákot, mert a szervezet a benzofúd-diol-epoxidot (a továbbiakban: BPDE) a cigarettafüstben lévõ anyag hatásos rákkeltõvé alakítja.
Emellett számos átfogó jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a passzív dohányzás – a cigaretta füstölését a mások által füstölve – szintén tüdőrákot okozhat. Jelentős bizonyítékok támasztják alá ezt a következtetést. Ez magában foglalja ezeket a tényeket:
• Rákkeltő anyagok jelen vannak az oldalsó patakok füstjeiben, amelyek az égő cigaretta végén keletkeznek.
• Cigaretta füst részecskék továbbra is a dohányosok otthonában.
• Dohány-füstkomponensek kimutathatók a passzív dohányzásnak kitett nemdohányzók testfolyadékaiban.
Emellett a dohányzóknak 20-30% -kal nagyobb eséllyel kell rendelkezniük a tüdőrák kialakulására, ha otthoni vagy munkahelyi használatra alkalmassá válnak.
Figyelembe véve a tüdőrák és a szív- és érrendszeri betegségek várható halálát, egyes tanulmányok szerint a passzív dohányzás az országban a megelőzhető halálesetek egyik vezető oka.
Radon és azbeszt
A mérgező anyagoknak, például a radonnak és az azbesztnek való kitettség tüdőrákhoz is vezethet. A radon a nemdohányzók körében a tüdőrák vezető oka és a betegség második legfőbb oka.
A radon egy színtelen, szagtalan gáz, amelyet természetesen alakítanak ki a kőzetekben és talajban található urán bomlása során. A radon a talajban szennyezheti az otthon levegőt, repedésekkel vagy más nyílásokkal, általában az alagsorban. A radon által okozott tüdőrák előfordulási gyakorisága a legmagasabb a bányászok körében, akiket gyakran magas szinten tartanak. A radonokkal kapcsolatos rákban halálos emberek közül az Országos Rákkutató Intézet szerint szintén dohányzók.
A krónikus azbesztnek való kitettség tüdőrákot és mesotheliomát okozhat – a mellhártya rákot (a tüdőt lefedő membránt). Az azbeszt-expozíció és a dohányzás kombinációja különösen veszélyes. A légszennyezés, ideértve a forgalmi füstöt és a dohányzást, szintén hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásához.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: